ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Zvýšení těsnosti přírubových spojů DN PN

Zvýšení těsnosti přírubových spojů DN PN

Tlaková třída PN 40 je pomyslná hranice, do které lze relativně bezpečně používat plochá vysekávaná těsnění. Od PN 40 se doporučuje používat těsnění kovová (například spirálově vinutá, hřebínková, atd.).

Rozměr těsnění je daný normou např.: ČSN EN 1514-1. Tato norma vznikla v době, kdy nebyly známé výpočty na těsnost. Používaná azbestová těsnění se dala „dobouchat na krev“ a následně se vlivem nasákavosti dotěsnila. Po zákazu azbestu se změnily materiály těsnění, ale jejich rozměry a postupy montáže zůstaly.

V případě, že chcete spočítat přírubový spoj nižší tlakové třídy na těsnost podle EN 1591-1, zjistíte, že výpočet nemusí vycházet.

Co to znamená?

Použijete-li těsnění, které je přes celou těsnicí plochu příruby, výpočet ukáže, že šrouby nebo příruby pevnostně nevyhovují. Nejste schopni dosáhnout dostatečného měrného tlaku na těsnění, aniž byste při montáži nenatáhli šroub nebo ohnuli přírubu.

Takový spoj utěsníte pouze za cenu nataženého šroubu nebo ohnuté příruby.

Chcete-li mít jistotu, že je přírubový spoj správně navržen, je třeba provést výpočet s průkazem těsnosti a rozměr těsnění optimalizovat.

Optimalizovat rozměr těsnění se vyplatí například u potrubních tras. Na základě třídy těsnosti, pro kterou byl spoj spočítán, můžete deklarovat maximální množství emisních úniků z celé trasy.

Spolehlivost přírubového spoje dále zvýšíte:

S výpočty utahovacích momentů a optimalizací rozměrů těsnění Vám rádi pomůžeme. V případě dotazů se na nás neváhejte obrátit přímo, nebo přes náš kontaktní formulář na www.tesneni.cz.

V dalších vydáních našich newsletterů se budeme mimo jiné věnovat těmto tématům:

Napište nám

Žlutě podtržená pole jsou povinná.

Naše zboží a služby nabízíme pouze na IČO. Minimální hodnota objednávky je 1 000 Kč.

+420 532 196 711

Po - čt: 7:30 - 16:00
Pá: 7:30 - 14:00

info@pokornyindustries.com

Rádi odpovíme na Vaše dotazy

Trnkova 2788/115

628 00 Brno, Česká republika